MEMEDE KİTLE NASIL FARK EDİLİR?

Bunun için en önemli kriter kişinin kendi muayenesini düzenli olarak yapmasıdır. Her kadın vücudunu en iyi kendi tanır. Farkındalık sayesinde eline gelen kitleler için hekime başvurur. Böylece bir araştırma başlar. Kuşkusuz her hissedilen kitle kötü huylu olmaz ama takibe giren kitlelerde kötüye dönüşümler daha erken anlaşılır. İyi huylu kitleler için yakın takipte olan kadınlarda kanseri çok erken aşamada saptıyoruz. Çünkü mevcut kitle takibi yapılırken tüm meme gözden geçirilmiş oluyor. İşin özü farkındalık…
Meme muayenesi için önerilen zaman adet gören kadınlar için adetli oldukları günlerdir. Bu önerinin altında yatan neden ise memenin bu günlerde hormon etkisinden en az etkilendiği hormonların meme üstündeki etkilerinin en az düzeyde olduğu günler olmasıdır. Meme dokusu gevşer; bu durum memenin içindeki farkları kolayca anlamamızı sağlar. Meme dokusu yumuşadığı için maskeleme etkisi azalmıştır.

Ayda bir yapılan kişisel muayeneye 6 ayda bir yapılan hekim muayenesi ve 40 yaş üstü kadınlarda yılda bir yapılan Mamografi tetkiki de eklenmelidir.

Nasıl Yardımcı Olabiliriz?