HEMOROİDAL HASTALIK NEDİR ?
Hemoroid (Basur) Tedavisi Ankara
Makattaki venöz damarların bir hastalığıdır.
Her 4 kişiden 3’ ünde bu hastalık gözlenebilir. Hemoroidler anal kanalda yerleşen arter ve venöz yapılarla beraber düz kas liflerini içeren doku yastıkçıklarıdır. Karın içi basıncın arttığı gebelik, kabızlık, sert dışkılama gibi durumlarda venöz konjesyona bağlı şişebilir, içinde pıhtı oluşarak gangrene yol açabilir veya kanayabilir.
Kabızlık, uzun ayakta kalma, uzun oturma risk faktörleridir. Kanama, meme oluşumu, kaşıntı görülebilir.
Dış hemoroidler: Anal kanalın alt 2 cm sinde yerleşir. Üstü deri ile kaplıdır. Pıhtı ile tıkanırsa yani tromboze oluşursa şiddetli ağrıya yol açar. Lokal anestezi eşliğinde boşaltılarak tedavi edilir.
İç hemoroidler: Anal kanalın üst 2 cm’sinde yerleşir. Çok büyürse dışarı sarkarak meme oluşturabilir. Kanama, enfeksiyon, tromboz, gangren oluşabilir. Dışarı sarkma boyutuna göre evrelendirilebilirler. Birinci derece iç hemoroidler ıkınınca aşağı doğru sarkar ancak dışarı çıkmaz. İkinci derece hemoroidler ıkınınca dışarıdan görülecek şekilde sarkar, kendiliğinden içeri girebilir, elle müdahele edilerek içeri giriyorsa üçüncü derece, hiçbir şekilde içeri girmiyor hep dışarıda sarkık kalıyorsa dördüncü derece olarak sınıflandırılabilir.
Kimi zaman iç ve dış hemoroidler birlikte görülür. Kombine hemoroidler daha çok şikayete yol açar. Otururken aşırı ağrı, kanama, nekroz, akıntı, şişlik, kaşıntı en sık şikayetlerdir.
Tedavi :
1. Tıbbi tedavi: Birinci ve ikinci derece hemoroidler yaşam modifikasyonu ile kontrol edilebilir. Çok su içilmesi, lifli beslenme, tuvalette uzun oturmama, ıkınmama, uzun ayakta kalmama, uzun hareketsiz oturarak çalışmama önerilir. Gayta yumuşatıcı ilaçlar ve lokal uygulanan kremler faydalı olur.
2. Cerrahi tedavi: Farklı seçenekler vardır. Kanamaya yol açan birinci, ikinci derece ve bazı üçüncü derece hemoroitlerde tıbbi tedavi ile çözüm sağlanamayabilir. Girişimsel seçenekler arasında lazer ablasyon, bantlama, eksizyon gibi tedavi alternatifleri vardır. Hekim muayenesine göre ve kişisel sağlık durumunuza göre tedavi seçeneklerini hekiminizle görüşmelisiniz.