MEME BİYOPSİ (DOKU TANISI) YÖNTEMLERİ

Memede saptanan şüpheli kitleler için 3 türlü biyopsi yöntemi vardır:
1. İnce iğne aspirasyon sitolojisi: Kan almak için kullandığımız enjektör yardımıyla dokudan hücre örneği alınır. Tanı değeri düşüktür. Genellikle büyük kistler için bu yola başvurulur. Hem tedavi hem tanı sağlar. Kist içeriği sıvı olduğu için enjektörle kolayca boşalır. Elde edilen sıvı tanı amacıyla sitolojik incelemeye gönderilir.
2. Kalın iğne biyopsisi (tru-cut ): Tedavi seçeneklerini değerlendirmek için bize yol gösteren çok değerli bir yöntemdir. Lokal anestezi altında yapılır. Ultrasonografi eşliğinde kolayca yapılabilir. Bu yöntemde doku elde edildiği için tanı değeri yüksektir. Kitlenin farklı alanlarından çoklu örnek alınır.
3. Eksizyonel biyopsi: Kimi zaman kitleye ait veya hastaya ait faktörler nedeniyle kalın iğne biyopsisi kesin tanı vermeyebilir. Böyle durumlarda kitlenin tamamı çıkarılarak patolojik inceleme yapılır. Bu yönteme eksizyonel biyopsi denir. Çoğunlukla hem tanı hem tedavi şansı tanır.
4. Vakum biyopsi: Kalın iğne biyopsi ile yeterli doku elde edilemediğinde ve operasyon ile eksizyonel biyopsi istenmediğinde lokal anestezi altında vakum cihazı ile kitleden parça alınır. Çounlukla kitlenin tümü temizlenebilir. Ancak parça parça çıkarıldığı için kitlenin sınırları hakkında bilgi vermez. Yani geride tümör dokusu bırakılmış olabilir.

Nasıl Yardımcı Olabiliriz?