Gün ışığı vitamini olarak da adlandırdığımız D vitamini eksikliklerini son yıllarda sık görmeye başladık. D vitamini güneşin cilde direkt teması ile üretilir. Eksikliğinde kas-kemik ağrıları, halsizlik, yorgunluk, uykuya meyil, depresyon görülür. Ayrıca D vitamini eksikliği başta meme kanseri olmak üzere birçok kanser türüne yatkınlık yaratır, kalp-damar hastalıklarında ölüm riskini arttırır, çocuklarda astım ataklarının şiddetini arttırır.
D vitamini eksiliğinin başlıca nedenleri arasında, vejetaryen beslenme ve güneş ışığından uzak olma gelir. Emziren anneler, aşırı kilolu kişiler, mide cerrahisi geçirenler, osteoporozu olanlar D vitamini eksikliği ile karşı karşıyadır.
D vitamini ; ciltten güneş ışınları ile, besinlerle ya da ilaç takviyeleriyle olmak üzere 3 şekilde alınabilir.
D vitamini eksikliği oluşmaması için, günde 10 dakika kolun iç yüzeylerinin güneş ışınlarıyla teması yeterlidir. Gün içinde pencere veya balkonunuza çıkarak güneşten yararlanabilirsiniz. Besinlerden balık (özellikle uskumru, somon, tuna gibi yağlı balıklar) ve yumurta sarısı D vitamini içerir. Yine de D vitamini eksikliği saptanırsa hekiminizi önereceği takviyeleri alabilirisiniz.