MEME MUAYENESİ VE TAKİBİ NASIL YAPILIR?

Meme muayenesi ayna karşısında başlamalıdır. Önce görsel olarak memelerde fark var mı, kızarıklık, şişlik, kitle, şekil bozukluğu, ciltte çekinti veya çökme, meme ucunda şekil bozukluğu için gözlem yapılır. Bazı kitleler meme cildinde ceviz kabuğu veya portakal kabuğu diye tanımlayabileceğimiz bir görüntüye neden olur. Daha sonra yine ayakta çapraz elimiz kullanılarak kol altı lenf bezleri kontrol edilir. Ele gelen bir şişlik aranır. Daha sonra sırt üstü yatarak memelerin elle muayenesini öneriyorum. Her bir meme için çapraz el kullanılarak memeler sırayla muayene edilmelidir. Meme saat gibi düşünülebilir. Önce meme başı ve arkası yani merkez, çapraz elin parmak uçları ile muayene edilir. Daha sonra saat 12 kadranından başlayarak çevresel olarak tüm meme parmak uçları ile kontrol edilir.

Memesinde herhangi bir kitle olan tüm kadınların kitlenin iyi huylu olduğu gösterilse bile 6 ayda bir düzenli hekim kontrolünden geçmesi gerekir. İyi huylu kitleler zaman içinde farklılaşabilir. Altı aylık aralarla 3 kez yapılan kontrollerde stabil kalan kitlelerin iyi olduğu kanaati kuvvetlenir. Stabil kitlelerde hekiminizin önerisi doğrultusunda kontrollere yılda bir devam edebilirsiniz.

25 yaşından itibaren her kadının ayda bir kez kendi meme muayenesini yapması önerilir. Risk grubunda olmayan ve meme muayenesi normal olan kadınlar için 6 aylık hekim muayenesi 40 yaşına kadar yeterli olabilir. 40 yaşından itibaren meme kanseri riski arttığı için tarama programları başlar. Yılda bir kez yapılan mamografi incelemeleri ile tarama yapılır. Muayene ve mamografilerinde özel takip gereken bir bulgu olan kadınlarda hekim önerisine göre takip planı yapılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Nasıl Yardımcı Olabiliriz?