KİST NEDİR?

Meme yapısı bir ağaca benzer. Süt bezleri ve süt kanallarından oluşur. Süt kanalları ağacın dalları gibidir ve sayıca çoktur. Zaman zaman hormonların etkisiyle memenin içinde kistler oluşabilir. Kistler içi sıvı dolu keseciklerdir. Çoğunda berrak sarı renkli sıvı vardır. Adet dönemine doğru hormonların etkisiyle ağrı yapabilir. 1 cm’ nin altındaki kistleri kişi kendisi nadiren fark edebilir. Ağrıya ve kitle hissine neden olan kistler için muayene ve ultrason yapılarak kist olduğu ortaya konmalıdır. 3 cm’ yi geçen kistlerde çevre meme dokusuna bası nedeniyle ağrı şikayeti fazla olabilir.

KİST TEDAVİSİ

3 cm’ ye kadar olan kistler fizik inceleme ve 6 ay arayla yapılan ultrasonlar ile takip edilir. Ağrılı kistler iğne ile boşaltılır.

İğne aspirasyon (boşaltma ) kriterleri:

· 3 cm’ den büyük ve ağrılı kistler

· Ultrason görüntüsünde içinde kalsifikasyon (kireçlenme) olması

· Fizik incelemede enfekte olduğu düşünülen kistler

KİSTİN CERRAHİ OLARAK ÇIKARILMASI NE ZAMAN GEREKİR?

· İğne aspirasyonda kan içeriği varsa

· Kist duvarında duvarının %3o’undan fazlasını tutan kireçlenme varsa

· Komplike kist dediğimiz üzüm salkımına benzeyen birkaç kistin bir araya gelmesiyle oluşan bir kist varsa ve 3 cm’ den büyükse

· Kist içinde solid oluşumlar geliştiyse

· Kist sınırları düzensizleştiyse istenmeyen oluşumlardan şüphe edilmelidir. Bu durumlarda uygunsa önce kalın iğne biyopsisi ve takiben gerekli hallerde cerrahi olarak kitlenin çıkarılması uygundur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Nasıl Yardımcı Olabiliriz?