SAFRA KESESİ HASTALIKLARI

Safra kesesi karaciğerin altında yerleşen bir organdır. Safra yolları aracılığıyla karaciğer, mide, on iki parmak bağırsağı ve pankreas ile ilişkilidir. En sık görülen hastalıkları safra kesesi taşı nedeniyle safra kesesi iltihabı ve safra polipleridir.

SAFRA TAŞLARI

Kırk yaş üstü kadınlarda sık görülür. Çok doğum yapmış olmak ve şişmanlık, açık tenli olmak, ailede safra taşı öyküsü olması riski arttırır. Safra taşı oluşumuna yatkınlık gösteren durumlardan bazıları mide cerrahisi geçirmiş olmak, Talasemi ve Orak hücreli anemi gibi kan hastalıklarının varlığı, Crohn hastalığı sayılabilir.

Genellikle kolesterol taşları görülür. Sarı- beyazdan yeşil siyaha dek farklı renklerde olabilir. Düzgün yüzeyli taşlardır.

Safra taşı olanların %30’unda hiç şikayet gözlenmeyebilir. Şişkinlik, yemeklerden sonra gaz, karın ağrısı sık görülür. Zamanla taşa bağlı enfeksiyon ve karın ağrısı atakları olabilir. Tekrarlayan safra kesesi iltihapları sonucu kese duvarı kalınlaşır ve kronik enfeksiyon (kolesistit) halini alır. Bazen de kese duvarı enfeksiyon nedeniyle gangrene olup patlayabilir; karın içine safra akarak peritonite yol açabilir; ya da mide duvarını çürüterek buraya fistülize olabilir.

Küçük taşların safra yollarına düşmesi ile sarılık görülebilir. Sarılığın nedeni safra yolunun seyri boyunca herhangi bir alanda taşa bağlı tıkanma olmasıdır. Kimi zaman pankreas kanalını da tıkayarak pankreatit dediğimiz pankreas iltihabı görülebilir.

Şeker hastaları, kanser riski taşıyan hastalar ve kemoterapi gören hastalar şikayeti olmasa bile tedavi edilmelidir. Tedavi cerrahi yolla safra kesesinin bütün olarak çıkarılmasıdır.

SAFRA KESESİ TAŞLARINA BAĞLI EN SIK GÖRÜLEN SORUNLAR

  • Ağrı
  • Hazımsızlık
  • Sarılık
  • Kaşıntı
  • Enfeksiyon: akut / kronik kolesistit
  • Pankreatit
  • Safra kesesi kanseri
Nasıl Yardımcı Olabiliriz?