Hipotiroidizm şikayetlerini ilaç dışında azaltabileceğimiz bir yol var mı?
Serum tiroid antikor düzeylerini nasıl düşürebiliriz?
Tiroid hastalarında beslenmede nelere dikkat edelim?
Bu konuda gerçekten çok bilgi kirliliği mevcut. Beslenme ile ilgili doğruları ve doğru bilinen yanlışları bu yazıda bulabilirsiniz.
İyot
Tiroid hormon üretimi için gerekli iyot beslenme yoluyla alınmaktadır. Yetersiz alım olursa hipotiroidizm dediğimiz tiroid hormon azlığı görülür. Günlük 150 mikrogram iyot alımı önerilir. Gebelerde ve emzirenlerde ihtiyaç arttğından 220-290 mikrogram günlük alım önerilir. İyotun yaygın alım kaynakları iyotlu tuz, deniz ürünleri, balık, ekmek ve bazı tahıllardır. Deniz tuzu iyot içermez. Kanda veya idrarda iyot ölçümü vücut iyot yeterliliğini ölçmek için kullanılan bir yol değildir çünkü ancak son birkaç günü yansıtır. Günlük iyot ihtiyacından fazla alınması da tiroid hormon üretimini durdurarak hipotiroidizme yol açabilir.
Kronik iyot fazlalılığı otoimmün tiroid hastalığını tetikleyebilir. İyodinize olmuş tiroglobulin immünojenik olabilir. Bu nedenle günlük destek olarak takviye alınıyorsa iyot içeriğinin 500 mikrogramdan fazla olmamasına dikkat edilmelidir.
Guatrojenler
Guatrojenik maddeler tiroidin kullanacağı iyotu azaltan veya normal tiroid hormon üretimini engelleyen ürünlerdir. En yaygın bilineni lahana, karnabahar, brokoli ve soya içeren (soya sosu, tofu, miso, soya sütü) besinlerdir. Soya ürünleri izoflavonoidler içerir. Bunlar fito-östrojen olarak bilinir ve östrojen etkisi yaparlar. Aynı zamanda tiroid peroksidaz enziminin aktivitesini bozarak hipotiroidizme yol açarlar. Kuşkusuz sağlıklı bir oranda yendiği sürece sorun yaratmazlar.
Selenyum
Sağlıklı bireyde günlük ihtiyaç 55 mikrogramdır. Deniz ürünleri ve sakatatlarda çoktur. Ekmek tahıl ve yumurtada da selenyum açısından zengindir. Maksimum tolere edilen selenyum miktarı günlük 400 mikrogramdır. Selenyum fazlası bulantı ve nefeste kötü koku yapabilir.
Çinko, bakır, magnezyum
Tiroid fonksiyonları üstünde belirgin etkileri yoktur
Flor
Çayda ve işlenmiş ürünlerde, dental malzemelerde bulunur. Tiroid sağlığı üstünde etkileri net değildir.
Vitamin D‘nin tiroid üstüne anlamlı bir etkisi gösterilmemiştir.
Glutensiz beslenme
Çölyak hastalarında otoimmün zeminli bir hastalık olan Hashimoto hastalığının daha sık görüldüğü gözlenmiştir. Çölyak hastalığı yoksa, sağlıklı bireyde glutensiz beslenmenin tiroid üstündeki etkisi belirsizdir.
Şekersiz beslenme, probiotikler
Bu tür beslenmenin tiroid üzerinde olumlu ya da olumsuz bir etkisi görülmemiştir. Ancak hayvansal gıda tüketimini azaltmak ve işlenmiş gıdalardan uzak durmanın Hashimoto hastalığında olumlu etkileri bildirilmiştir.
Kahve, çay, alkol
Bu ürünlerin tiroid kanseri ile ilişkisi gösterilmemiştir.
Ancak hipotiroidizm nedeniyle ilaç kullananlarda ilacın emilimi kahve ile azalmaktadır.