Bağışıklık sistemimizin aktivitesi için çinko gereklidir. Sağlıklı bir sistem için çalışan 300 den fazla enzim, fonksiyon görebilmek için çinko kullanır. Sağlıklı sindirim, düzgün sinir fonksiyonları ve metabolizma için çinko önemli bir elementtir. Aynı zamanda beyin fonksiyonları için de önemlidir. Tüm organlar içerisinde beyin, en yüksek çinko konsantrasyonuna sahiptir. Yaşla birlikte değişen hafıza fonksiyonları, depresyon ve Alzheimer hastalığı beyindeki çinko dengesinden etkilenebilir. Çinko eksikliği yara iyileşmesinde gecikmeye ve cilt problemlerine de yol açabilir. Ayrıca erken yaşlanma ve kronik hastalıklar için de tetikleyici olabilir.
Çinkoyu gıda takviyesi olarak almak zorunda değiliz. Kırmızı et, kabuklu deniz ürünleri, yoğurt, bal kabağı, susam, kaju, nohut, mercimek, yulaf ezmesi, kinoa çinkodan zengin besinlerdir. Günlük ihtiyacımız dengeli bir beslenme ile kolayca sağlanabilir. Yetişkin erkekler için günlük 11mg, yetişkin kadınlar için 8mg çinko alımı yeterlidir. Bunu da kırmızı et veya tahıl alımını arttırarak sağlayabiliriz.
Diyet kısıtlamaları nedeniyle yeterli çinko aldığınızı düşünmüyor ve dışarıdan takviye almak istiyorsanız hekim kontrolünde takviye kullanmalısınız. Fazla çinko baş ağrısı, bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishale neden olabilir. Şeker hastalarında kan glukoz düzeyini bozabilir. Tüm ilaçlarda olduğu gibi hekim tavsiyesi ve gözetimi altında kullanılmalıdır.