Meme kanseri tanısı aldıktan sonra kadınlar beslenme alışkanlıklarını tekrar gözden geçirme eğilimi gösterir. Günlük yaşam akışında neyin kansere yol açtığına dair araştırma yapmaya başlarlar. Öncelikle hiçbir beslenme önerisinin mucizevi sonuçlar doğurmayacağını bilmeliyiz. Ancak herkes için önerilen sağlıklı beslenme şartlarını uygulamalıyız.

Sağlıklı beslenme önerileri:

  1. Meyve, sebze ve tahıl alımını arttırmalıyız.
  2.  Yağ alımını, günlük toplam kalori alımımızın %30’ u ile sınırlandırmalıyız.
  3. İşlenmiş, tütsülenmiş veya paketli ürünlerden uzak durmalıyız.
  4. Sağlıklı bir kiloda kalmaya özen göstermeliyiz.
  5. Alkol tüketimini azaltmalı, tamamen kesemiyorsak haftada 3 kadeh ile sınırlandırmalıyız.

Bu grup besinler fitokimyasallar, antioksidanlar, antiöstrojenler ve bazı kanser gelişimini önleyici bileşenler barındırır.

-Meyve, sebze ve tahıllar:

Günlük meyve sebze alımı 5 porsiyon önerilmektedir. Nar, portakal, siyah üzüm, karadut, elma, kızılcık gibi meyveler antioksidan açısından zengin meyvelerdir.

-Tahıllar:

Tüm tahıllar (buğday, arpa, çavdar, yulaf, pirinç, bulgur vs.); işlenmemiş ürünler olup, karmaşık karbonhidratlardan, liflerden, vitamin ve minerallerden zengindir.

-Yeşil lifli sebzeler:

Yüksek lifli beslenme, meme kanserinde hormon dengesini olumluya çevirmektedir. Marul, ıspanak, pazı, hindiba, pancar yaprağı gibi sebzeler yüksek lif içerir.

-Anti kanser yiyecekler nelerdir?

Brokoli filizi, hardal, turp, bal kabağı, salatalık, karpuz, narenciyeler (limon, nar, portakal, mandalina), soğan, sarımsak, pırasa, yeşil yapraklı sebzeler kansere karşı koruyucu olarak bilinmektedir. Brokoli, karnabahar, lahana, Brüksel lahanası gibi sebzeler fitokimyasal içerik bakımından zengindir.

Ayrıca balık ve bitkisel proteinleri (mercimek gibi) günlük tüketimimizde arttırmalıyız. Haftada 3 kez balık tüketimi omega -3  çoklu doymamış yağ alımı için önerilir. Bu çeşit yağ asitlerinin meme kanserine karşı koruyucu olduğu düşünülmektedir.

-Kanser riskini arttıran beslenme ürünleri:

Doymuş yağ asitlerinin olduğu kuzu, sığır, peynirler, krema, tereyağı, dondurma, trans yağ içeren ticari olarak hazırlanmış pişmiş ürünler, krakerler, margarin gibi gıdaları mümkün olduğunca tüketmemeliyiz.

Ayrıca unutmamalıyız ki sağlıklı bir beslenme düzeni bağışıklık sistemini etkileyen faktörlerden sadece biridir. Egzersiz ve stresten uzak olmak da genel sağlığımız için önemlidir.

Sağlıklı günler dilerim.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Nasıl Yardımcı Olabiliriz?