Son çalışmalar meme kanseri sıklığının arttığını ve daha da artacağını ileri sürmektedir. Bu artışın nedenleri araştırıldığında daha önceki çalışmalarda saptanan risk faktörlerinin yanında modern yaşamın beraberinde getirdiği birçok yeni risk faktörü ortaya çıkmıştır.

  • Modern hayatın sağladığı konforla birlikte, obezite ve fazla kilonun yaygınlaşması da meme kanseri riskini arttırır. Ekstra yağ üretimi; ekstra östrojen artışına yol açar, ayrıca obezite kan şekeri ve insülin tipi hormonlarda artışa neden olur. Tüm bu ekstra hormonal aktivite meme hücrelerinde çok fazla büyümeye yol açtığından meme kanseri riskini de arttırır.
  • İlk adetini erken yaşta gören kızlarda, ileriki yaşlarda kanser riski daha fazladır. Günümüzde ergenlik ve meme büyümesi eskisine göre daha erken yaşlarda başlıyor.
  • Her geçen gün daha çok kadın gebeliği erteliyor ya da hiç tam dönem gebelik yaşamıyor. Oysa bir kadının ilk tam dönem gebeliği, meme hücrelerini olgunlaştırarak meme kanserine karşı koruma sağlar.
  • Kadınlarda emzirme oranı ve süresi eskisine göre azalmıştır. Ancak emzirme meme hücrelerini daha fazla olgunlaşmaya zorlayarak meme kanseri riskini azaltır.
  • Ergenlerde ve kadınlarda reçeteli hormon kullanımındaki artış meme kanseri riskini arttıran diğer bir faktördür. Menopoz semptomlarını azaltmak için kullanılan hormon ilaçları ve doğum kontrol hapları gibi ekstra hormonlar, kanser hücresi oluşumuna ya da zaten varolan meme kanserinin büyümesine neden olabilir.
  • Düzenli egzersiz meme kanseri riskini azaltır. Ancak günümüzde modern yaşamın beraberinde getirdiği uzun çalışma saatleri, TV ve internet başında çok vakit geçirmek, ulaşım araçlar, vs. günlük fiziksel aktivitenin azalmasına neden oluyor.
  • Kadınlarda alkol tüketim miktarının ve sıklığının artması meme kanseri riskini arttırıyor.
  • Sigara tüketimindeki artış bir başka risk faktörüdür. Sigara hem hücre hasarına yol açar hem de hücrelerin iyileşmesini geciktirir. Hasarlı ve onarılamayan hücreler kanser riskini arttırır.
  • Günümüzde ev işi, bilgisayar ve TV kullanımı, çalışma hayatı, alışveriş merkezlerinde vakit geçirme, vs. gibi sebeplerden kapalı alanlarda uzun süre kalmak D vitamini düşüklüğünü kolaylaştırır. Oysa D vitamini meme hücresi büyümesini düzenlemeye yardımcı olur, kanser riskini azaltır. Bunun yanı sıra güneş kremi kullanmak cilt kanserinden korunmaya yardımcı olurken, D vitamini düşmesine de neden olabilir.
  • Modern yaşamın yanında getirdiği stres ve uykusuzluk bağışıklık sistemini zayıflatır. Bu da kanser riskini arttırır.
  • Kadınlar eskisine göre daha uzun yaşıyor. Yaşla birlikte genlerin normal şekilde çalışması durduğu için kanser gibi anormal hücre büyümesinin ortaya çıkması daha olası hale geliyor.
  • Bunların yanı sıra günümüzde sentetik ve kimyasalların kullanımının yaygınlaşması hormon dengesini ve genleri olumsuz yönde etkilediği için meme kanseri riskini arttıran önemli bir faktördür.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Nasıl Yardımcı Olabiliriz?