Son günlerde covid 19 vakalarındaki artışın yanında getirdiği korku, sağlığınızı ihmal etmenize neden olmasın. Birinci covid 19 dalgası sonrasında çok sayıda geç kalınmış kanser vakasıyla karşılaştık. Bu duruda en önemli etkenlerden biri, Covid-19 korkusuyla bireylerin rutin taramalarını ve muayenelerini yaptırmaktan kaçınmasıdır.
Pandemi süresince, tab iki mecbur kalmadıkça kalabalık ortamlara girmeyelim. Ancak ciddi hastalıkların tanısında önem teşkil eden kontrol ve taramalarımızı yaptırmayı da ihmal etmeyelim. Zira pandeminin ne zaman sonlanacağını bilemiyoruz. Bu süreçte pandemi açısından daha sakin sağlık kuruluşlarını tercih edebilirsiniz. Kuşkusuz sosyal mesafeye dikkat ederek ve maske kullanarak işlemlerimizi yaptıralım.
Meme kanseri sıklığı gün geçtikçe artan bir kanser türüdür. Son çalışmalara göre bir kadının, hayat boyu meme kanserine yakalanma riski %12.3’ tür. Bir başka anlatımla her 8 kadından biri meme kanseri geliştirmeye adaydır. Ancak bu olumsuzluğa rağmen meme kanseri erken evrede yakalandığında tam kür ile sonuçlanabilecek kadar iyi seyirli olabilir. Bu nedenle meme kanseri olma korkusuyla yaşamaktansa meme kanserini erken tanıma açısından bilinçlenmeliyiz.
Erken tanıda kişinin kendi kendini düzenli olarak elle muayene etmesi önemlidir ancak ele gelmeyen küçük kitleler olabilir. Bu amaçla düzenli kanser taramaları ve hekim muayeneleri de ihmal edilmemelidir.
Aşı ve kanser
Koronavirüse karşı geliştirilen gerek ölü virüs gerekse m-RNA aşılarının, kanser hastalarında normal bireylerden farklı yan etkileri olduğuna dair bir veri bildirilmedi. Bu nedenle kanser hastalarının da aşılanmasını öneriyoruz.
Kanser tedavisi tamamlanmış takip sürecinde iseniz sağlıklı bireylerdeki gibi aşınızı yaptırabilirsiniz. Halen cerrahi veya radyoterapi süreci devam eden grupta da aşıya dair daha fazla yan etki beklemiyoruz. Radyoterapi sürecinde aşınızı yaptırabilirsiniz Ancak kemoterapi, akıllı ilaç veya hormonoterapi nedeniyle bağışıklık sisteminiz baskılanmış olabilir. Bu durum aşıdan fayda görme ihtimali azalabilir. Tedavisi devam eden bireylerin aşı programını hekimiyle görüşerek oluşturmasını öneriyorum.