Kısa bilgilendirmeler


  1. Zehirli nodüler guatr hastalarında ilaçlar tiroid kan düzeyleri normale dönene kadar kullanılmalıdır. Uzun dönem kullanımda bu ilaçların ciddi yan etkileri olacağından cerrahi tedavi uygulanmalıdır.
  2. Meme kanserinden korkuyorsanız 40 yaşından itibaren mamografi çektirmelisiniz.
  3. Memenizde bulunan kitleler sizi korkutmasın sadece hekime başvurmanız ve yılda bir mamografi çektirmeniz yeterli olabilir.
  4. Gelişmiş ülkelerde meme kanseri tanısı alan hastaların %90’ı Evre 1’ de yakalanmaktadır. Onlar bunu yaygın mamografi tarama programlarına borçlular. Lütfen siz de 40 yaşından itibaren her yıl mamografinizi çektirin.
  5. Birçok kadın hala radyasyon dozundan çekindiği için mamografi çektirmemektedir. Oysa günümüz teknolojisinde mamografi cihazlarının radyasyon dozu ihmal edilebilir düzeydedir. Mamografide meme muayenesi ile ele gelmeyen veya ultrasonografi ile tespit edilemeyen küçük kitleleri, hatta daha süt kanalının içindeyken kanseri saptayabiliriz.
  6. Meme kanseri süt üreten lobüllerde veya süt kanallarında mevcut hücrelerde başlayabilir. Zamanla tümöral hücreler komşu sağlıklı dokuyu içine alarak büyür. Erken tanı almazsa kan ve lenf damarlarını da tutarak ilerlemesini sürdürür. Önce koltuk altı lenf bezlerine daha sonra da uzak organlara yayılabilir.
  7. Meme kanserlerinin %85-90’ ı kendiliğinden oluşur. Bu kanserler yaşla beraber oluşan değişiklikler ve kişisel risk faktörlerinin etkileriyle olur. Kişisel risk faktörleri alkol, sigara, aşırı kilo, bol şekerli beslenme olabilir. Bu kanserlerin dışında %5-10 anne veya babadan genetik geçiş yoluyla meme kanseri gelişimi olabilir.
  8. Her 8 kadından biri meme kanserine yakalanma riski taşır. Meme kanseri erken evrede yakalandığında tam kür ile sonuçlanır. Meme taramalarınızı ihmal etmeyin. Meme muayenesine 25 yaşında, mamografi taramalarına 40 yaşında başlayın.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Nasıl Yardımcı Olabiliriz?